Skal hunden med i bilen, skal den sidde i et hundebur. Det viser en test af hundebure, foretaget af FDM i samarbejde med andre europæiske bilklubber. Her beskytter hundeburet bedre end hundeseler ved f.eks. kollision eller hårde opbremsninger. Begge løsninger er dog mere sikre end at have hunden løs i bilen. Få selv en lille hund kan slå både sig selv og dig ihjel, hvis uheldet er ude.
Mange er i tvivl om, hvordan de kører sikrest med hunden i bilen. For ifølge færdselsloven er hunden at regne som et stykke bagage. Det betyder, at den ikke en gang behøver at være fastspændt, for at du må køre med den. Bare hunden ikke er til gene for føreren eller dennes udsyn under kørslen, er du helt frit stillet for, hvordan og hvor du placerer den.
Mange kører stadig med hunden løs i bilen
Så der er ikke megen hjælp af hente i lovgivningen. Derfor ender mange bare med at lukke hunden ind på bagsædet, eller sætter den ind i bagagerummet på en hatchback.
De mere ansvarlige sørger for, at hunden bliver spændt fast under kørslen. Er der tale om en større hund, anvendes der oftest en hundesele, som kan sættes fast i holderen til sikkerhedsselen. Mindre hunde placeres enten i en særlig stofboks eller i en ”hundestol”, som også er spændt fast til sikkerhedsselen.
Men ifølge en testrapport fra FDM, er det slet ikke nok. Her testede danske FDM en række forskellige sikkerhedsløsninger til hunde i bilen i samarbejde med andre europæiske motorklubber.
Selv en lille hund er dødbringende
Det foregik ved hjælp af en crash test dummy, der var udformet som en 19 kg stor hund. Den beskedne vægt til trods, ramte den forholdsvis lette hund de øvrige passagerer med et tryk på et tons, hvis den ikke var spændt fast. Blot ved en fart på 50 km/t i kollisionsøjeblikket!
Spændt fast i en hundesele eller placeret i en hundestol, blev hunden ganske vist fastholdt ved kollisionen. Men crash test dummyen pådrog sig hver gang så kraftige skader, at en rigtig hund næppe havde overlevet det.
Samtidig var hastigheden på hunden stadig så høj, at det ville have givet alvorlige skader, hvis den ramte en passager ved kollisionen.
Du kører sikrest med hunden i bur
Først i det øjeblik hunden blev installeret i et hundebur i bilens bagagerum, var passagererne ikke i risiko for at blive slået ihjel eller skadet af hunden.
Men det betød ikke nødvendigvis, at hunden slap helt uden skader ved sammenstødet. Særligt ikke, hvis buret var meget stort i forhold til hunden. Så kunne den nemlig stadig nå at få en så høj fart ved sammenstødet, at der var risiko for, at den blev slået ihjel.
Vælg altid et hundebur, der virker for lille til hunden
Derfor er det vigtigt, at du altid vælger et hundebur, som virker for lille til hunden. Her får hunden ikke nær så nemt så høj fart på, at den får livstruende skader.
Samtidig gør du faktisk køreturen mere behagelig og tryg for hunden. For ved at hundeburet ikke er for stort, føler hunden, den har mere kontrol over situationen. Derfor får du en roligere hund, som ikke føler sig nær så udfordret af køreturen, som du måske ellers har oplevet tidligere.
Så skal du køre sikrest med hunden i bilen, skal du købe et hundebur, der passer præcist til din hund.