Skal du rejse med din hund i f.eks. bilen, er det en god ide at forberede dig grundigt. Især hvis det er første gang, du skal have hunden med i bilen. Tænk også over, hvad der er praktisk at have med, alt efter hvor langt I skal køre, og få de bedste tips og tricks til at rejse sikkert med din hund lige her!

Hunden er menneskets bedste ven, og i takt med at flere og flere feriesteder og sommerhusudlejere er blevet mere hundevenlige, er det naturligt også at have hunden med på turen.

Men er det første gang du skal rejse med din hund i bilen, er det en god ide at planlægge turen ekstra grundigt. For turen kan nemt udvikle sig til en kedelig og måske ligefrem traumatisk oplevelse. Både for dig, de andre passagerer og i særdeleshed for din hund.

Hvordan vil du rejse med hunden?

Når hunden skal med i bilen, er det vigtigt, at den er spændt fast. Ellers risikerer du både at slå den, dig selv og andre passagerer ihjel, hvis I kommer ud for et alvorligt sammenstød. For er hunden ikke spændt fast, bliver den kastet ukontrolleret rundt i kabinen. Og her skal du ikke køre ret stærkt, før selv en lille hund giver et tryk på mange hundrede kilo, når den rammer dig eller andre i bilen.

Mange vælger derfor at købe en hundesele, som kan spændes fast i bilen. Men vil du give hunden den sikreste og bedste oplevelse, bør du købe et hundebur, der passer til hunden.

Det skal helst vælges, så det virker for småt. Det giver hunden større tryghed på turen, og sikrer mod, at den får så meget fart på ved en kollision, at den får alvorlige skader.

Se vores store test af hundebure her!

Træn hunden op til at køre i bil

Er det første gang, du skal køre med hunden i bilen – og skal I køre langt – er det en god ide at få købt hundeburet i rigtig god tid før turen.

Så kan du nå at træne hunden op til at køre i bur. Start med bare at få ind i buret med godbidder. Når den er tryg ved det, kan du så prøve at lukke buret – og lade den sidde i det i længere og længere tid ad gangen.

Sæt nu hundeburet ud i bilen, og begynd nu at træne hunden i at hoppe op og gå ind i buret. Gentag ligesom før, indtil du kan få lov at lukke lågen til buret. Og få hunden til at sidde længere og længere tid i buret, uden at den begynder at pive eller forsøge at komme ud. Allerhelst skal den bare lægge sig, og give sig til at slappe af.

Når hunden har vænnet sig til at sidde i det lukkede bur, kan du så prøve at lukke bagklappen ned et lille øjeblik. Gentag dette, mens du lader den sidde med lukket bagklap i længere og længere tid.

Fortsæt så med, at du sætter dig ind i bilen og starter den. Når hunden også er blevet tryg ved det, kan du begynde at køre korte ture. Start med kun lige at køre op og ned ad vejen, du bor på. Husk at tage en passager med, der kan rose og give godt med godbidder på den korte tur.

Gør så gradvist turene længere og længere, så I f.eks. kører ud til et godt sted, hvor I kan gå en tur sammen. Derved får du også vænnet hunden til at hoppe ind og ud af buret andre steder end derhjemme. Og til at der sker noget godt bagefter.

Hvor lang tid det tager at vænne hunden til at køre i bur, afhænger helt af, hvor roligt hunden tager det. Det skal være en god oplevelse for den. Derfor skal oplæringen ske på dens præmisser. Så start i god tid før ferieturen eller rejsen med hunden skal finde sted.

Andre praktiske ting til rejsen med hunden

Husk at pakke alt, hvor der skal bruges til hunden både på rejsen, og når I er kommer frem til destinationen. Madskål, drikkeskål, mad, samt et tæppe eller dens hundekurv er vigtigt at få med. Det gør det mere hjemligt for hunden, at den har et sted at ligge, der dufter af den selv.

Skal I køre langt, bør du også sørge for at have vand med på turen. Har kan du få særlige drikkedunke, som er beregnet til, at hunden kan drikke af en lille skål, der sidder på dunken. Du kan selvfølgelig også bare hælde vand op i dens medbragte drikkeskål.

Husk også line, eventuel hundesele og hundeposer til gåturen. Både på rejsen, og når hunden skal luftes på feriedestinationen.

Og husk at afsætte pauser på køreturen, hvor hunden kan komme ud og blive luftet – samt få en pause fra at køre. Det er en traumatisk oplevelse for de fleste hunde på grund af den uvante situation og de mange ukendte lyde.

Så giv dig god tid, når du rejser med hunden. Det giver både dig selv og din hund den bedste oplevelse med turen.