Danmark er et af de eneste lande i Europa, hvor det ikke er lovpligtigt at have hunden fastspændt i bilen under kørslen. Derved sætter du både hundens, dit eget og dine medpassagerers liv på spil. For slynges hunden rundt i kabinen ved et sammenstød, kan det få dødelig udgang for alle parter.

I Danmark sidestiller færdselsloven hunde i bilen med alt andet gods. Det må ikke være til gene for føreren eller genere dennes udsyn under kørslen.

Så faktisk risikerer du kun at få en bøde for at have hunden løs i bilen, hvis den ligger på skødet af dig under kørslen. For kun da anses den for at kunne være til gene.

Blæs på loven og beskyt hunden i bilen

Det gør Danmark til et af de eneste lande i Europa, hvor det ikke er lovpligtigt at fastgøre hunden under kørslen. Men vil du værne om din hunds, dit eget og dine passagerers liv, bør du gøre det alligevel.

For har du en hund på 25 kilo liggende på bagsædet, vil den blive slynget fremad med en vægt, der svarer til 600 kg, hvis du foretager en kraftig opbremsning med bare 50 km/t. Kører du hurtigere – eller kører du med en endnu større hund – øges vægten tilsvarende ved et sammenstød eller en voldsom opbremsning.

Det gør det livstruende at have hunden liggende løs på bagsædet. Ikke bare for hunden. Men så sandelig også for dig og de andre passagerer.

Derfor bør du blæse på lovgivningen, og sørge for at spænde hunden forsvarligt fast, når du kører med den i bilen.

En sele kan stadig give alvorlige skader på hunden

Kører du med hund i bilen, er der flere forskellige måder, du kan holde den fastspændt under kørslen.

Er der tale om en lille hund, kan du f.eks. købe en såkaldt hundeautostol eller et hundesæde. Det spændes fast til bilsædet enten ved hjælp af sikkerhedsselen eller en rem om ryglænet. Så kan hunden sidde eller ligge i stolen eller på det særlige sæde under kørslen.

En anden mulighed er at bruge en hundesele til bilen. Den spænder hunden fast til holderen til sikkerhedsselen. Det er en kort rem, der kan sættes på en hundesele magen til den, du bruger til at gå tur med hunden i. Den spændes rundt om kroppen på hunden, ikke om halsen. I den ene ende af remmen er der en karabinhage til at sætte fast i hundeselen og i den anden et stik til holderen til sikkerhedsselen.

Så kan hunden klikkes fast, når den kommer ind i bilen.

Begge dele kan fastholde hunden ved en kollision. Men uanset om du bruger en hundeautostol eller en hundesele til bilen, kan hunden får alvorlige knæk i rygsøjlen eller nå at slå sig på inventaret i bilen, hvis du bliver impliceret i en alvorlig kollision.

Hundeburet – den mest sikre måde at have hund i bilen

Her er hundeburet en meget mere sikker løsning. Det er typisk lavet af aluminium eller en anden form for let, men alligevel stærkt og holdbart metal. Buret spændes fast i bilens bagagerum, så det står solidt fast.

Det skal helst ikke være meget større, end hunden lige kan være i buret. Dels giver det hunden en større tryghed under kørslen, og dels forhindrer det, at hunden får så meget fart på ved en kollision, at den får alvorlige skader.

Så køber du et hundebur, som passer præcist til din hund, får du den mest sikre kørsel med hund i bilen. Samtidig giver du hunden en meget bedre oplevelse, så køreturen ikke bliver traumatisk for den. Derved forstyrrer hunden også meget mindre under kørslen, lige som den få sit eget frirum, hvor den kan ligge sikkert og godt på turen.

Se vores test af hundebure til bilen her!