Skal du på ferie med din hund, har du mange flere muligheder end for bare 10-15 år siden. De strenge karantæneregler er enten helt væk eller væsentligt lempet, og på mange hoteller og i mange lande er hunde blevet en lige så velkommen gæst som dens herre. Læs med her, og find ud at, hvordan du bedst forbereder dig på en ferie med din hund.
Skal du på ferie med hunden, kan du glæde dig over, at det er blevet meget lettere hen over de seneste 10-15 år. Tidligere skulle du regne med at hunden skulle i karantæne i en længere periode, bare du skulle have den med til et af vores nabolande.
Selv om det er blevet nemmere at tage på ferie med hunden, er det en god ide at gå i gang med forberedelserne til rejse med hunden i god tid. For der er mange ting, du skal have tjekket op på – og er det første gang, du har hunden med, er der også en del, du skal have anskaffet.
Hvor kan du tage på ferie med din hund?
I dag kan du tage hunden med til alle lande i EU, og rigtig mange uden for, blot den:
- Er vaccineret mod rabies minimum 21 dage før afrejsen
- Har en lovlig ID-mærkat enten med mikrochip eller tatovering
- Har et gyldigt hundepas – et såkaldt EU-selskabsdyrspas
Vær dog opmærksom på, at der er visse hunderacer, som ikke kan medtages til bestemte lande. Og at der kan være yderligere regler og krav, så snart du rejser uden for EU.
Skal du udenfor EU og Europa, er der meget forskellige regler fra land til land. Spørg dyrlægen til råds, eller undersøg regler og krav for ferie med hunden i de forskellige lande her.
HUSK OGSÅ altid at undersøge smitterisici for alvorlige infektionssygdomme og snyltere i det land eller område, som du rejser til.
Transportkasse eller hundebur?
Skal du selv køre på ferie med hunden, bør du anskaffe et hundebur til din hund. I langt de fleste europæiske lande er der væsentligt strengere krav til kørsel med hund, end der er herhjemme.
Samtidig får hunden en mere tryg og sikker rejse, når den sidder i sit eget hundebur. Se vores store test af hundebure her! Læs også de forskellige artikler om valg af hundebur til din hund på vores blog.
Skal hunden med ud at flyve, kan du have den med i kabinen hos de fleste flyselskaber, så længe den vejer under 8 kg. Vejer den mere end det, skal den rejse i en transportkasse, som bliver stillet i den tryksikrede del af lastrummet. Transportkassen skal du selv anskaffe.
Sådan får hunden et hundepas
Har du ikke holdt ferie i udlandet med din hund før, skal den have udstedt et hundepas – også kaldet et EU Selskabsdyrspas.
Det kan du få udstedt gennem dyrlægen. Det er kun dyrlæger med dansk autorisation, som kan bestille, udstede og udfylde EU-selskabsdyrspas.
Hos dyrlægen bliver hunden sundhedstjekket, og alle nødvendige oplysninger om ejer, hunden og dens ID-mærkning registreres. Derefter bestiller dyrlægen passet hos Fødevarestyrelsen.
Du kan godt sætte et billede af hunden i passet. Men det er ikke obligatorisk.
Hvad koster et hundepas
Den samlede pris for hundepasset varierer en smule fra dyrlæge til dyrlæge. Men gennemsnitligt ligger det mellem 800 til 1000 kroner.
Skal du til Tyskland, kan du også vælge at få en tysk dyrlæge til at køre over grænsen og udstede hundepasset i Danmark. Så koster det kun lige omkring 250 kroner.
Vaccination af din hund
For at du kan tage på ferie med din hund til udlandet, skal den naturligvis være vaccineret. De egentlige sundhedsvaccinationer er myndighederne dog i princippet ligeglade med. Det er kun rabiesvaccinen, de tjekker.
For at du kan få hunden med til udlandet, skal den således være vaccineret eller revaccineret mod rabies mindst 21 dage før udrejsen. Så er du – og myndighederne – sikre på, at vaccinen har maksimal effekt.
Som sagt er det en god ide at tjekke for alvorlige smittekilder på det sted, hvor rejsen går hen. I nogle tilfælde kan hunden få en vaccine, som mindsker risikoen for, at hunden får reddet sig en alvorlig infektion eller snylter.
Hvad skal du pakke til hunden?
Når hunden skal med på ferie, skal den selvfølgelig også have mad, mad- og drikkeskål og sit legetøj med. Overvej også, om hunden skal have sin kurv eller sit favorittæppe med på turen. Det giver den et hjemmevant helle på rejsen – som typisk vil være en stressende oplevelse for hunden.
Har du købt et hundebur til hunden, kan du også vælge at lade den opholde sig i det, når I er kommet frem på destinationen. Det vil være et lige så hjemmevant sted for hunden, hvis du har trænet den til at sidde i det inden rejsen.
Samtidig giver hundeburet større tryghed, fordi hunden har nemmere ved at forsvare det territorium, som den opholder sig på. Buret beskytter jo mod ”angreb” fra tre af siderne, og er ikke meget større end dyret. Det beroliger hunden både på selve rejsen og under opholdet.
Du kan læse flere ferietip til hunden her.